Další šance na zlepšení veřejného prostoru v Lanškrouně

Další šance na zlepšení veřejného prostoru v Lanškrouně

Až do konce července mohou Lanškrouňáci starší patnácti let navrhovat své nápady do letošního ročníku participativního rozpočtu. Pravidla zůstávají stejná jako v předchozích letech, limit pro jeden projekt je 800 tisíc korun. V hlasování pak lidé na podzim vyberou projekty v celkové hodnotě do jednoho milionu korun, které se budou v příštím roce realizovat.

V loňském roce takto byly realizovány koše na tříděný odpad, úprava zámeckého sálu, označení lanškrounských rybníků, běžecké tratě v oblasti rybníků, úprava parkové plochy za fotbalovým hřištěm, nový přístup do rybníka a informační cedule při vjezdu do města.

Letos se čeká na dvě finančně náročnější realizace, které uspěly v hlasování v loňském ročníku participativním rozpočtu. Rekonstrukce schodů mezi ulicemi Houští a Na Větru je podle starosty Radima Vetchého naprojektovaná, odbor investic v současné době projednává výjimku pro bezbariérovost. Snahou je, aby schody byly sjízdné i pro kočárky. V případě, že se bez dalšího odkladu ke stavbě vyjádří všechny dotčené úřady, mohlo by se s realizací začít v srpnu.

Při poptávce investic do sportoviště v ulici Českých bratří tak, jak navrhovali autoři projektu, došlo k navýšení ceny oproti limitu participativního rozpočtu. Po dohodě mezi vedením města a navrhovateli projektu proto dojde k nacenění rekonstrukce stávajících prvků a doplnění herní plochy z asfaltu pro basketbal.

Navrhovat své nápady do letošního, už pátého, ročníku participativního rozpočtu můžete na webové stránce http://mujrozpocet.lanskroun.eu/navrhovani.

Matěj Brýdl