Regionem Orlicka: Na kole v dešti

Regionem Orlicka: Na kole v dešti

Byl to možná nejmokřejší cyklistický závod Regionem Orlicka v jeho sedmatřicetileté historii. Startoval v pátek vpodvečer (4. srpna), takže jezdci stihli první etapu a sobotní časovku ještě v příznivém počasí. V poledne se ale strhl liják a do konce závodu v neděli v poledne napršelo v Lanškrouně 50 mm vody.

„Bylo to peklo. Všichni závodníci, kteří dojeli do cíle předvedli, že jsou to opravdu cyklisté, vynikající sjezdaři, výborní vrchaři. Někde bylo 13, 14 stupňů, liják v těch těžkých horských prémiích z Dolní Moravy na Horní Moravu a v dalších prémiích," okomentoval pro Lanškrounsko.cz podmínky druhé poloviny závodu moderátor Honza Rýdl. Došlo také k několika pádům, někteří závodníci byli ošetřeni v nemocnici, ale naštěstí šlo jen o odřeniny a naraženiny.

Mezinárodní cyklistický závod Regionem Orlicka organizuje Sportovní klub policie Duha Lanškroun, je vypsán pro kategorii Junior, ale účastní se i někteří kadeti. Kromě Čechů přijeli i Slováci, Němci, Rakušané, Poláci a Belgičané. Startovalo 155 jezdců a kvůli náročným povětrnostním podmínkám závod dokončilo pouze 91 závodníků.

První etapa dlouhá 100 km vedla do Nepomuk a Výprachtic. V sobotu ranní devítikilometrovou časovku zvládl nejrychleji Polák Maciej Sorbian, který dojel v čase 11:57. Jen o dvě vteřiny pomalejší byl Němec Leonard Luca Lüdemann a další dvě vteřiny ztratil jeho krajan Paul Germer.

Třetí etapa dlouhá 95 km startovala v Jablonném nad Orlicí, pokračovala do kopců Červenovodského sedla a dál na Dolní a Horní Moravu. Jezdce provázel po celou dobu prudký déšť.

Obdobně se jim vedlo i při nedělní královské etapě vedoucí přes Šedivec, Žamberk, Ústí nad Orlicí, Českou Třebovou a Skuhrov do Lanškrouna. Při ní se podařilo Štěpánu Zahálkovi definitivně stvrdit své vítězství. Na stupních vítězů oblékl hned dva dresy - žlutý vedoucího jezdce a bílý jako nejlepší jezdec ročníku 2006. Nejúspěšnějším týmem byl vyhlášen Mapei Merida Kaňkovský. Dres nejlepšího vrchaře (červené puntíky) si z Lanškrouna odvážel Václav Ježek z Brilon Racing Teamu MB, vítězem bodovací soutěže (modré puntíky) se stal Jan Podařil z Mapei Merida Kaňkovský.

Text: Marie Hrynečková
Foto: autorka a Jiří Vodička

Více foto na: https://www.skpduha.cz/ 

Celkové pořadí:
1. Štěpán Zahálka Mapei Merida Kaňkovský
2. Paul Germer LV Branderburg Německo
3. Franciszek Kocur Silesia Team Polsko
4. Pepe Albrecht Junioren Schwalbe Team Sachsen Německo
5. Felix Rintsch LV Branderburg Německo
6. Štěpán Dalecký TJ Favorit Brno mix
7. Jakub Kuba Team Dukla Praha
8. Adam Bittman Rexonix Kovo Praha
9. Atilla Höfig Stevens Juniorenteam Thüringen Německo
10. Adam Hrdlička Mapei Merida Kaňkovský

 

Nejlepší tým:
Mapei Merida Kaňkovský společně s ředitelem závodu Petrem Bucháčkem a trenérem týmu

 

Držitelé trikotů:
nejlepší kadet Atilla Höfig
modré puntíky - bodovací soutěž jednotlivců Jan Podařil
žlutý dres vedoucího jezdce Štěpán Zahálka
bílý nejlepší z ročníku 2006 Štěpán Zahálka
červené puntíky - nejlepší vrchař Václav Ježek

 

Foto:
14 - Vítězná desítka závodníků.
15 - Nejlepší tým tvořili jezdci Mapei Merida Kaňkovský
16 - Držitelé dresů.
17 - Ředitel závodu Petr Bucháček.