Jazz se vrátil na zámek

Jazz se vrátil na zámek

Lanškroun oslavil letošní státní svátek 28. října nejlepším možným způsobem, totiž jazzem. V sobotu večer tu proběhl už dvaadvacátý ročník prestižního hudebního festivalu Jazz A Little Otherwise.

Po čase se koncertní přehlídka vrátila z velmi reprezentativních a moderních prostor multifunkčního centra L´Art zpět na lanškrounský zámek a nutno přiznat, že komornější prostředí jí přece jenom sluší o něco lépe. Zakladatel a dramaturg festivalu Ilja Michalec opět naplnil festivalové krédo, tedy zvát do Lanškrouna kvalitní kapely se solidními jazzovými kořeny ale vlastním osobitým přístupem. Jako první uvítal moderátor František Kusý na scéně kapelu z Litomyšle Lucky Joke. Ta se vrátila po dvou letech, tentokrát v plné sestavě i s původně onemocnělou zpěvačkou Adélou Vojtíškovou. Formace nabídla příjemnou směs jazzu a jazzrocku občas přikořeněnou funkem. V rozsáhlejší jethrotullovské skladbě Back of Flute se blýskl zejména saxofonista Jan Kasal, který sáhl po flétně a svým rockovým sólem také kytarista Lukáš Petráň.

Druhou kapelou večera bylo renomované a respektované Robert Balzar Trio. V trojici se jmenovaným kontrabasistou působí pianista Vít Křišťan a bubeník Kamil Slezák. Sálem pak zněl spíše zamyšlený meditativní jazz na mistrovské instrumentální úrovni. Velmi působivá byla občasná melodická unisona Roberta Balzara s pianem a také přídavek v podobě melancholické skladby Story of You.

O finále večera se postarali hosté z Katovic, polská zpola dívčí kapela MØW s hostující českou saxofonistkou Nelou Dusovou. Publikum si hned po první písni vybralo uvádění v polštině namísto angličtiny. Bezprostřední projev zpěvačky Anii Bratek je v průběhu koncertu přivedl až ke kolektivnímu zpěvu a rytmickému tleskání. Jinak se hudba MØW pohybovala na pomezí jazzu a melodického šansonu zdobena vynikajícími výkony pianistky Agy Derlak a virtuózního šestistrunného basisty Mateusze Szewczyka.

Jakkoliv byl letošní ročník Jazz A Little Otherwise o poznání skromnější než ročníky předcházející, kvalita rozhodně neutrpěla. Nezbývá tedy než se těšit, co přinese ten třiadvacátý.

Ilja Kučera ml.

Foto Marie Hrynečková:

1 - Moderátor František Kusý, kterého v Lanškrouně známe z reportáží OIK TV, kde deset let působil jako redaktor.
2 a 3 - Kapela z Litomyšle Lucky Joke. Zpěv Adéla Vojtíšková. Kytara Lukáš „Lucky" Petráň. Basa Jáchym „Joke" Janypka. Bicí Karel Saidl. Alt, tenor saxofon, klarinet, flétna Jan Kasal. Piano Vojta Veselý.
4 a 5 - Robert Balzar Trio. Piano Vít Křišťán, Kontrabas Robert Balzar. Bicí Kamil Slezák.
7 a 8 - Polská kapela MØW. Zpěv Ania Bratek. Piano Aga Derlak. Kontrabas Mateusz Szewczyk. Bicí Adam Wajdzik.