Nová výstava vám připomene dětství. A možná i místo, kde jste se narodili

Nová výstava vám připomene dětství. A možná i místo, kde jste se narodili

Není snad člověka, kterému by neposkočilo srdce při pohledu na oblíbenou hračku či jiný dobře známý předmět, který si pamatuje z útlého dětství. Takovou moc má výstava nazvaná Přiletěl k nám čáp..., která byla zahájena 11. května v galerii Městského muzea Lanškroun.


Výstava názorně ukazuje jak se měnila péče o kojence a batolata od 19. do konce 20. století. Vrací vás do dětství a popisuje i mnoho zajímavostí, které si už současníci nemohou pamatovat. Například ty o dudlíku:

- První zmínky o dudlíku sahají do 15. století. K cumlání kojencům sloužil látkový pytlíček naplněný třeba krupičnou kaší, kouskem chleba s cukrem, rohlíkem máčeným ve sladkém mléce či piškotem. Cumel se přivazoval ke košilce nebo peřince, aby ho dítě nespolklo. Po první světové válce jej nahradily gumové dudlíky. Pevná, barevná část dudlíku se vyráběla od 60. let minulého století z perleti a perleťové pryskyřice.

- Anebo povijan. Původně se jednalo o velmi pracné a velmi pevné zavinutí kojence do pruhu plátna. Později se význam slova omezil na látkový nebo háčkovaný pás, jimž se křížem stahovala přikrývka, v niž dítě spočívalo.

- Klasické krajkové zavinovačky si maminky často vyšívaly samy. Zavinovačky se schovávaly a dědily. Pracně se vyvařovaly, bělily, škrobily a žehlily, krajky byly také kulmovány. Výstava přináší mnoho nádherných zavinovaček, které se dochovaly ve výborném stavu.

Vystavené předměty pocházejí ze soukromé sbírky Jany Krásové (*1964), maminky tří dětí, která se tomuto tématu věnuje více jak 20 let. Výstava potrvá do 22. září 2024.

 

Lanškrounská porodnice
Součástí výstavy je i několik panelů věnovaných lanškrounské porodnici, která byla otevřena 1. listopadu 1951 v bývalé soukromé vile Dr. Riesse na ulici Husově 681 a fungovala až do roku 1983. Měla kapacitu 15 lůžek. Ředitelem okresního ústavu národního zdraví byl tehdy MUDr. Adolf Antes, ústavním lékařem byl MUDr. Stanislav Kapoun, vedoucím lékařem porodnice byl primář MUDr. Kleisl z nemocnice v Ústí nad Orlicí.

V porodnici působilo několik porodních asistentek a v začátku do ní přešly i tzv. „porodní báby“, které měly bohaté praktické zkušenosti s domácími porody. Vedle nich zde působily také dětské sestry, které se staraly o novorozence. Četné fotografie přibližují nejen prostředí porodnice, ale i lékaře, porodní asistentky, sestřičky a další personál porodnice.

O lanškrounské porodnici se vždy mluvilo jako o zařízení, jehož „domáckému prostředí“ dávala značná část místních maminek přednost před anonymním nemocničním prostředím v okolních porodnicích v Ústí nad Orlicí, Moravské Třebové, Svitavách...

Za 32 let působení lanškrounské porodnice se v ní narodilo 12 537 dětí, tj. ročně průměrně 392 dětí.

Marie Hrynečková

Výstava je otevřena:
úterý – pátek 9:00 – 11:30, 13:00 – 15:30 hodin
sobota, neděle a vybrané státní svátky 13:00 – 16:30 hodin