Rozhodne o (ne)realizaci biotopu referendum?

Rozhodne o (ne)realizaci biotopu referendum?

V polovině dubna se objevila na sociálních sítích petice za vyhlášení referenda o realizaci biotopu. „Původní záměr zajistit čisté přírodní koupání v Lanškrouně se značně odklonil od přání a požadavků místních občanů. Domníváme se, že projekt v současné podobě nepřináší dostatečné benefity, aby ospravedlnil bezprecedentní a nevratný zásah do této jedinečné lokality,“ zdůvodnila organizaci petice Petra Brejšová.

Kromě online petice rozeslali organizátoři archy i do všech schránek v Lanškrouně. „Podpisy zatím nesčítáme, aktuální počet tedy neznáme. Tloušťka balíku dosud odevzdaných petičních listin jasně ukazuje, že drtivá většina podpisů bude na listinách, jen zlomek elektronicky,“ uvedl Jiří Hurych, jeden z členů petičního výboru. Elektronicky petici dosud podepsalo 158 lidí. Samospráva má podle zákona povinnost vypsat referendum tehdy, když petici podepíše 20 % oprávněných voličů, což v Lanškrouně znamená asi 1500 lidí starších osmnácti let.

Referendum může vyhlásit i zastupitelstvo města. K tomu by byl potřeba souhlas většiny zastupitelů, tedy jedenácti z jednadvaceti. Lanškrounské zastupitelstvo hlasovalo o vyhlášení referenda už v červnu 2016. Tehdy se mělo týkat přestavby kulturního domu. Pro se ale vyslovilo pouze sedm zastupitelů a referendum se tedy nekonalo. To, že cílem je přesvědčit jedenáct zastupitelů a vyhlásit referendum tímto způsobem, potvrdil i Jiří Hurych: „Snažíme se o to, aby zastupitele o vypsání referenda přesvědčili sami občané svým zájmem o petici a samozřejmě počtem podpisů.“ Pokud by vypsání referenda podpořilo všech deset opoziční zastupitelů, tak by stačilo, když by pro návrh zvedl ruku alespoň jeden z jedenácti koaličních zastupitelů. Referendum patrně nepodpoří starosta Radim Vetchý, který iniciativu ostře kritizoval na sociálních sítích: „Mrzí mě to, že mnoho občanů nemělo dlouhodobě zájem o informace o projektu a nepřišli ani na svolané veřejné projednání, nezeptali se a nyní znovu skočí na politikaření opozice.“ Organizátoři ale nevylučují ani to, že se pokusí sehnat zmíněných 20 % podpisů dospělých Lanškrouňáků. Vedení města by pak muselo vyhlásit referendum ze zákona. „Dvacetiprocentní kvóta pro povinnost vypsat referendum je velmi vysoká, není však nedosažitelná. Tuto možnost nevylučujeme,“ uvedl Jiří Hurych.

Už teď je jisté, že iniciativa donutila vedení města jak k větší komunikaci o plánovaném biotopu, tak k novým slibům. Na konci dubna vydalo tiskovou zprávu „Rada města spouští přípravy projektu krytého koupání v Lanškrouně“, na začátku dubna pak informovala, že „Na koupaliště se vrátí restaurace, nová a moderní“. Starosta na sociálních sítích informoval mimo jiné o tom, že plocha ke koupání má být 2300 m2 s maximální hloubkou 4 metry, očekávaná kapacita areálu je 1000 lidí, kromě nového parkoviště se počítá i s toaletami, bufetem, prvky pro děti a tobogánem. Volně průchozí má být areál od 19 do 22 hodin, pak bude podle vyjádření starosty uzamčen.

Zřejmě největší vášně budí plánované kácení na pláži Dlouhého rybníku. Podle informací z úřadu, které zveřejnili organizátoři petice, má být pokáceno 117 dřevin. Z toho 72 s obvodem kmene nad 80 centimetrů. „Za pokácené stromy proběhne náhradní výsadba velkého počtu stromů, v areálu proběhne následně i výsadba okrasné zeleně,“ uvedl Radim Vetchý na facebooku.

Matěj Brýdl