Zastupitelstvo projedná navýšení poplatku za svoz komunálního odpadu

201211 odpadZastupitelstvo města Lanškroun bude 16. prosince projednávat návrh nové závazné vyhlášky o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování odpadů. V důsledku rostoucích nákladů na odvoz a zpracování odpadu by měli občané Lanškrouna od příštího roku platit o 120 Kč více za svoz komunálního odpadu.

Rada města se novou vyhláškou, která navyšuje poplatek za svoz komunálního odpadu ze současných 540 Kč na 660 Kč, zabývala na 30. listopadu a doporučuje zastupitelstvu města novou vyhlášku vydat. Změna by měla platit od 1. ledna 2021. K navýšení by došlo po sedmi letech, současná výše poplatku za svoz odpadu platí od roku 2013.


Jedním z důvodů návrhu na zvýšení poplatku je také potřeba rozšířit skládku. „Skládka komunálního odpadu se musí rozšířit, kapacita se naplnila. Rozšíření vlastní skládky bude stát město Lanškroun téměř devět milionu korun. Skládka by měla poté kapacitně vydržet na dalších osm let. Po propočtech všech nákladů jde sice o nenávratnou investici, ale ve srovnání s možností komunální odpad vyvážet do okolních skládek je navrhovaná varianta za stávající situace nejvýhodnější i s ohledem na možný růst cen za skládkování. Přesto se zvýšení poplatků nevyhneme,“ říká místostarosta města Miloš Smola a dodává, „v minulých letech jsme se snažili, aby se zvyšující náklady na svoz odpadů nepromítly směrem k občanům, je to ale neudržitelné. Přesto by poplatek v příštím roce neměl být vyšší, než je průměrná výše poplatku v okolních městech a obcích.“


Nová cena je navrhována ze skutečných nákladů na provoz systému odpadového hospodářství města za rok 2019 a poukazuje na zvyšující se nákladovost systému. Dle vyjádření finančního odboru zvýšením poplatku pro občany se zvýší příjem pro město cca o 1 milion Kč. Tuto částku nelze určit přesně, a to kvůli neplatičům, kterých je cca 10 % z počtu obyvatel, a slev poskytovaných na poplatku dle obecně závazné vyhlášky města, která tento poplatek stanovuje.


V posledních letech se současně městům zvedají náklady především za likvidaci a prodej tříděné komodity. Částky za tříděný odpad, které město obdrží, už delší dobu nepokrývají náklady za separaci a jde tak o negativní vývoj, který přináší ekonomické problémy nejenom městu Lanškroun. „Třídění odpadů je samozřejmě správnou a jedinou cestou, ale současně si uvědomujeme, že je to pro města a obce velká finanční zátěž,“ uzavírá Miloš Smola.


S ohledem na stále rostoucí náklady ke zdražení poplatku za svoz odpadu v poslední době přistoupila celá řada měst. Pro srovnání uvádíme poplatky v některých okolních městech: V Moravské Třebové obyvatelé v roce 2020 zaplatili 700 Kč, v Litomyšli 660 Kč a ve Svitavách 684 Kč. 

Tisková zpráva MÚ