Výhrůžky typu „postavte je ke zdi“ byly na denním pořádku, vzpomíná první nakažený v Lanškrouně

Výhrůžky typu „postavte je ke zdi“ byly na denním pořádku, vzpomíná první nakažený covidem v Lanškrouně

1. března 2020 byl oficiálně potvrzen první případ covidu-19 v Česku. O dva týdny později se nemoc potvrdila i u prvních Lanškrouňáků. Podobně jako ostatní nakažení v počátku pandemie, i oni čelili nenávisti, výhrůžkám a obavám okolí. Na druhé straně pak byla podpora, solidarita a nabídky pomoci od rodiny, známých a možná i do té doby neznámých lidí.

V té době asi málokdo čekal, jak moc covid-19 zasáhne do života nás všech. K 5. únoru se na Lanškrounsku nakazilo 1660 lidí, z toho v Lanškrouně 707. Záchranáři jen za rok 2020 uskutečnili na Lanškrounsku 1028 výjezdů, v desetině případů za pacienty s covidem. A na závěr ta nejsmutnější statistika: Na Lanškrounsku v loňském roce zemřelo 21 lidí, z toho 12 přímo v Lanškrouně.
Vraťme se ale na úplný začátek. O rozhovor jsem požádal Zdeňka Lukese, který byl společně se svou manželkou prvním nakaženým nejen v Lanškrouně, ale v celém Pardubickém kraji.


V době, kdy jste se s manželkou o nákaze covidem dozvěděli, bylo šíření viru v Česku na úplném počátku. Informací bylo v té době málo. Co vám jako první blesklo hlavou, když jste se dozvěděli výsledek testů?
Ve stresu jsme byli dva dny od odběrů a v sobotu 13.3.2020 v 21 hodin večer se dozvíte, že jste pozitivní a navíc první v Pardubickém kraji. Opravdu souhra všech okolností se vším všudy. Manželka se rozbrečela, a když jsem uviděl její obličej, tak jsem se kousnul jako již poněkolikáté v životě a věděl jsem, že toto je další životní zkouška, kterou prostě musíme dát.

Žijeme navíc v malém městě a poměrně rychle se rozkřiklo, kdo je tím prvním nakaženým. Vaše žena tehdy řekla v rozhovoru pro Listy Lanškrounska, že vám je ze strany některých lidí vyhrožováno. Byly reakce okolí to nejtěžší?
Když jsem psal o dvoudenním čekání na výsledky, tak jsem vůbec netušil, co nás teprve čeká. Na jedné straně neskutečná pomoc a opora od rodiny, kamarádů a známých, ale na druhé straně snaha nás dostat psychicky na dno a totálně znemožnit za něco co děláme již několik let a vlastně všichni. Stali jsme se před lidmi těmi, kteří si jen pro svoji zábavu jedou zalyžovat do Itálie a najednou jsme nositeli všeho zlého. Výhrůžky typu, postavte je ke zdi atd. byly na denním pořádku. Bohužel k těmto útokům přispělo i prohlášení hejtmana Pardubického kraje p. Netolického, který svým nevhodným vyjádřením v tisku slovy "O prvních pozitivních jako o manželském páru s cestovatelskou anamnézou, kteří se vrátili ze zahraniční dovolené", situaci vůbec neuklidnil, dle mého pohledu spíše naopak.

Předpokládám ale, že řada známých vám naopak pomáhala. Je to tak?
Již mnoho známých osobností napsalo, že kamarády a přátele poznáte teprve v dobách zlých. Pro nás to byli lidé, kteří nám denně telefonovali, komunikovali s námi a ptali se, zda něco nepotřebujeme nebo nechceme. Jelikož jsme měli všichni v domě karanténu, pravidelně nám nakupovali a tím vlastně zajišťovali chod naší domácnosti. Snad se nikdo neurazí, že nebudu nikoho jmenovat, ale všem bych rád po roce ještě jednou moc poděkoval za otevřenou náruč a vstřícnost a ochotu být "blízko" nás.

Jedno jméno přeci jenom uvedu, protože si myslím, že po jeho telefonátu nastal zlom ve vztahu nepřátelského okolí k nám. Jeden večer zavolal p. František Teichmann, že je mu zle z lidí, kteří nás neustále osočují a napadají nás a nabídl možnost vyslovit pár svých poznatků a postřehů od začátku nemoci a vlastně popsat její celý průběh. Po uveřejnění článku v periodikách štvavá kampaň značně zeslábla a nám se podařilo vše bez dalších problémů ustát.

Pandemie a vládní opatření dopadla za uplynulý rok na každého z nás. Jak se změnil život konkrétně vám?
Jsem moc rád, že máme nemoc za sebou, ale velice citlivě vnímám současné dění v celé naší republice. Tato pandemie nám všem vzala rok života, některým z nás i jejich blízké, a o to je to pro ně složitější. Chtěl bych všechny tímto požádat, abychom ještě vydrželi a opravdu se postavili proti covidu dodržováním opatření, vzájemnou tolerancí a pochopením. Věřím, že již není daleko období, kdy budeme moci bez omezování opět začít "normálně žít".

 

Děkuji za rozhovor,
Matěj Brýdl
ilustrační foto zachycuje solidaritu v první vlně covidu-19