Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

Příznivci Big Bandu Lanškroun slavili 40 let se „svojí" kapelou

Neuvěřitelných čtyřicet let na hudební scéně oslavil Big Band Lanškroun koncertem 12. dubna, a to se svými příznivci, kteří téměř zaplnili Multifunkční centrum L´Art.

Přizval i některé z bývalých hudebníků, a ti byli i po letech na pódiu hned jako doma. Jedním z nich byl i dvaaosmdesátiletý, dodnes stále aktivní pozounista Mojmír Bártek, který působil čtyřicet let jako sólista, aranžér a skladatel v orchestru Gustava Broma a s Big Bandem si „střihnul“ hned jednu z prvních skladeb.

Koncert měl tři části, dvě koncertní a třetí víceméně vzpomínkovou. Představilo se mnoho vynikajících instrumentálních sólistů. U mikrofonu se vystřídalo jedenáct zpěváků a zpěvaček, a to nejen jednotlivě, ale i v nejrůznějších kombinacích. Abecedně - Marcela Bártová, Jaroslav Kaplan, Miroslav Kaplan, Richard Kohout, Jana Křenková, Agáta Křivohlávková, Zuzana Mikulecká, Eva Pilná, Michaela Steinsdörferová, Jan Sisr a Libuše Šilarová. Většina z nich zpívá s orchestrem už spoustu let. Někteří přišli mezi své bývalé kolegy po několikaleté odmlce, třeba Honza Sisr (také bývalý zpěvák Nonetu) a Míra Kaplan, který si na pár let odskočil, aby mezitím vystudoval hudbu.

Pomyslné hlavní slovo měl samozřejmě zakladatel a dirigent kapely Josef Pilný, tentokrát ale občas „vypomohl“ i moderátorům Aničce Faltusové a Jakubu Horváthovi, když jim nečekaně vzal z ruky mikrofon a s úsměvem přispěl k tématu krátkou glosou či vzpomínkou. To u něj nebývá zvykem. A Anička se v jednu chvíli dokonce v dobrém ohradila, že jí úplně přetrhl nit. Ovšem pro publikum to bylo milé zpestření. Pohoda z jeviště rychle přeskočila i do hlediště a diváci se vedle hudebního zážitku o to víc pobavili.

Druhou a třetí část koncertu moderoval trumpetista Jakub Horváth, který při uvádění skladeb nikdy nezapomene zmínit různé zajímavosti týkající se autorů, interpretů, nebo i osobních zážitků s osobnostmi hudebního světa. Tentokrát bohužel občas s dovětkem, že dotyčný už odešel do nebeského big bandu.

Celým koncertem se prolínaly také vzpomínky na významné momenty v životě tohoto tělesa a účasti na mimořádně prestižních akcích mnohokrát odvysílaných v České televizi či rozhlase. Například koncert k 70. narozeninám Waldemara Matušky v pražské Lucerně, MISSA JAZZ Jaromíra Hniličky, koncert pro Nicolase Wintona v Kongresovém centru Praha (2007), koncert pro hosty filmového festivalu v karlovarském PUPPu a řada živě natáčených koncertů pro Český rozhlas ve studiu A.

Král českého swingu Karel Hála při jednom rozhovoru pro tisk označil Big Band Lanškroun za nejlepší amatérský big band v naší republice.

Text: Marie Hrynečková
Foto: Adam Dušek, kterému za poskytnuté snímky děkujeme.

Na svých webových stránkách Big Band Lanškroun uvádí:
V současné době je orchestr po výrazném omlazení především v saxofonové sekci. To ale v žádném případě nepřineslo pokles úrovně, naopak. Také došlo k výraznému rozšíření pěvecké sekce. Nyní jsou její součástí 2 zpěváci a až 6 zpěvaček, což umožňuje do řady melodií zařadit, krom zpěvu sólového, také sbory. Tím je nyní pěvecký projev orchestru ještě působivější.
Samozřejmostí jsou koncerty se současnými pěveckými hvězdami – Dasha, Jan Smigmátor, Martin Chodúr a další. Orchestr je velmi flexibilní a je navíc schopen operativně doprovodit zpěváky, které si vybere pořadatel v podstatě „z listu“.

https://bigbandla.com/