Rok 2023 na Lanškrounsku

Rok 2023 na Lanškrounsku

Jako každý rok, i letos vám přinášíme výběr dvanácti událostí uplynulého roku. Děkujeme, že jste nás četli!

Novým prezidentem je Petr Pavel, zvítězil i na Lanškrounsku
Ve druhém kole prezidentských voleb zvítězil Petr Pavel. Na Lanškrounsku získal 57,5 % hlasů. Pro Andreje Babiše hlasovalo 42,5 % voličů. Účast dosáhla 73 %. Pouze v Lanškrouně získal Petr Pavel 58,5 % hlasů při účasti 71 %.

Masopustní maškary ovládly centrum Lanškrouna
Tlačenka, ovar, prdelačka a další typicky zabijačkové pochoutky ochutnávali návštěvníci masopustní veselice v sobotu 11. února už v dopoledních hodinách. Na zámeckém nádvoří a obou náměstích v centru bylo rušno, mezi lidmi se pohybovaly masopustní masky a jak už je v Lanškrouně zvykem, dobrou náladou oplývali hlavně medvěd, prasátko a kráva, kteří neúnavně tancovali a bavili veřejnost.

V Lanškrouně se opět soutěžilo v účesové tvorbě, make-upu i body-artu
Po dvouleté odmlce kvůli covidu se letos středoškoláci dočkali dalšího ročníku kadeřnické a kosmetické soutěže nazvané Kalibr Cup. Téma „Řecké bohyně" dávalo velký prostor fantazii a soutěžící ho využili na maximum ve všech kategoriích - účesové tvorbě, body-artu i make-upu.

Dolní Čermná má novou dominantu – opravenou radnici
Městys Dolní Čermná v posledních letech roste do krásy. Nejnovějším přírůstkem je zrekonstruovaná budova radnice. Návštěvníci mohli v sobotu 22. dubna při slavnostním otevření nahlédnout do všech vnitřních prostor. V budově je kromě kanceláří úřadu knihovna, muzeum, obřadní síň a společenský sál.

Lanškroun navštívili potomci R. E. Langera, továrníka vyrábějícího šperky v bývalém kulturáku
Do Lanškrouna přicestovalo z Rakouska a Anglie dvanáct členů rodiny Langerových. Všichni jsou potomky dvou nejmladších synů továrníka Rudolfa Emila Langera, a to Huga a Georga. Návštěva L´Artu včetně Langerovy vily, ač za mírného deště, byla pro všechny příjemným překvapením. Kromě stavby jako takové zaujaly samozřejmě salónky pojmenované podle členů Langerovy rodiny.

Z průmyslovky na Kollárově ulici by mohlo být například Středisko volného času
Pardubický kraj nabídl městu Lanškroun bezúplatný převod budovy bývalé školy na ulici Kollárova. Zájem o její využití projevily dva subjekty, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem prostor - Dům dětí a mládeže Damián a městská knihovna. Podle ekonomického výhledu prezentovaném na veřejném projednání by provoz případného „Střediska volného času" neměl městský rozpočet zatížit více, než je tomu nyní.

Víkend v Lanškrouně ve znamení FreshDance festu
Čtyři dny tance, zpěvu, divadla, baletu, akrobacie, her a nejrůznějších strhujících vystoupení bavila lanškrounskou veřejnost v parném víkendu od 20. do 23. července při 3. ročníku FreshDance festu. Strhující sobotní show Mansterville & Blackout Paradox kombinovala různé novocirkusové disciplíny za doprovodu velkolepých pyrotechnických efektů, akrobacii na dynamické hrazdě i na jedoucím ohnivém válci. Neděle nabídla strávit čas v L´Artu při zábavě pro dospělé i nejmenší, kde se odehrával mimo jiné i Street food festival.

Čtyřkilometrovou trať do Laudonu se 17 zatáčkami si jezdci pochvalují
Na trati závodu GMS Albrechtický kopec (Laudon u Lanškrouna) o víkendu 19. a 20. srpna závodí 94 jezdců v MMZAV MHCC a 71 jezdců v Mistrovství ČR. Mezi přihlášenými jsou v obou sériích téměř všichni přední jezdci, a to jak absolutního pořadí, tak i ve třídách a také jezdci ze zahraničí. Úmorné dvaatřicetistupňové vedro dalo zabrat nejen závodním strojům a jezdcům ale hlavně pořadatelům a traťákům, kteří i přes náročné podmínky všechno zvládli na jedničku.

Letošní Kopy se zúčastnilo přes 7 tisíc lidí. Třetí nejvyšší účast
Letošního 54. ročníku pochodu Lanškrounská Kopa se zúčastnilo 7 003 dětí a dospělých, jejich průměrný věk byl 28,9 let. Pěší trasy šlo 4 969 účastníků, cyklo absolvovalo 1 903, Kros 20. Pořadatelů bylo 111.

Po devíti letech znovu hořela galvanovna
Před půlnocí 1. 10. 2023 byl na operační středisko nahlášen požár galvanické linky. Po příjezdu na místo a provedení průzkumu hasiči zjistili, že hoří v prvním patře galvanická linka. U požáru zasahovalo 26 kusů techniky profesionálních a dobrovolných hasičů. Na místo události byl povolán i měřící vůz z Institutu ochrany obyvatelstva, který monitoroval škodlivé látky v ovzduší.

Začala demolice sladovny
Budovu sladovny, stejně jako ležácké sklepy na protější straně náměstí, odkoupila od města společnost Polyfunkční dům Pivovarské náměstí, s.r.o. Ivančice, která by zde měla vystavět bytový dům.

Lanškrounský betlém osobností obohatily další dvě figury
V letošním roce do tohoto unikátního díla přibyly další dvě figury. Čtyřiasedmdesátou postavou je Leo Herrmann, lanškrounský rodák, přítel Jana Masaryka, novinář, filmový producent, vrcholový manažer a národní buditel, který se účastnil založení hned dvou států a zachránil tisíce československých občanů před nacistickým řáděním. A jako pětasedmdesátá betlém obohatila textilní výtvarnice a dlouhodobá spolupracovnice městského muzea Hana Kozubová, její postava je zachycena při paličkování krajky.