Rok 2022 na Lanškrounsku

Rok 2022 na Lanškrounsku

Z jedné krize do druhé. Takový byl uplynulý rok nejen v našem regionu. Doznívající covid jakoby vystřídala ruská invaze na Ukrajinu. Její důsledky se projevily i v Lanškrouně a okolí. Dočasnou ochranu u nás našly stovky lidí. Dobrou zprávou byla plná obnova kulturních akcí po covidové nucené pauze a úspěšné dokončení lanškrounské polikliniky. Podívejte se na výběr událostí roku 2022.

LEDEN
Na parkovišti za L´Artem je odběrové místo pro antigenní i PCR testy
17. ledna zahájilo provoz odběrové místo v buňce umístěné na parkovišti za L´Artem. Zdravotnice, která odběry provádí, potvrdila, že o testování je velký zájem, denně otestují kolem 60 lidí.

ÚNOR
V Lanškrouně propukla masopustní veselice
Jarmark s desítkami stánků, ochutnávka zabijačkových produktů, vystoupení hudebních souborů, jízda Bacchuse s doprovodem v kočáře s koňským spřežením, rej bezmála dvou stovek nejrůznějších masek, tanec, zpěv... a hlavně nebývale hojná návštěvnost! To byla masopustní veselice 26. února.

BŘEZEN
Tělocvična ve dvoře základní školy se plní materiální pomocí pro Ukrajinu
Dárci byli štědří, velmi ukáznění a opravdu nosili věci, které byly v dané době nejvíce potřebné, a to spací pytle, deky, polštáře, peřiny, povlečení a sportovní potřeby pro nouzové přenocování, hygienické potřeby zejména dětské pleny. Dále také teplé zimní oblečení, volně prodejná léčiva (léky na tlumení bolesti či horečky), obvazový a fixační materiál, trvanlivé potraviny a konzervy.

DUBEN
Ve zrekonstruovaném selském stavení na vás dýchnou staré časy. V sousedství je moderní dětské hřiště
Návštěvníci měli příležitost prohlédnout si zrekonstruovanou zemědělskou usedlost v Rudolticích, kterou se díky Jiřímu Blažkovi podařilo vybavit dobovým nábytkem, nádobím i dalšími předměty každodenní potřeby. Zemědělské stavení bylo postaveno v roce 1835. Ve dvou předních místnostech, kde se nyní nalézá expozice starého nábytku, býval obchod. V prostorách současné knihovny býval výčep a hospoda.

KVĚTEN
Příjezd vlaku s vodíkovým pohonem očekávaly desítky lidí
Nádraží v Lanškrouně přivítalo první vlak na světě, který jezdí na vodíkový pohon. Na nástupišti čekaly desítky lidí, mezi nimi hodně dětí. Ze směru od České Třebové vlak přijel již obsazený cestujícími a podle nich bylo těžké sehnat jízdenky, protože o ně byl obrovský zájem.

ČERVEN
V Lanškrouně bylo již ubytováno 418 uprchlíků z Ukrajiny
Podle dat zveřejněných Ministerstvem vnitra ČR bylo v souvislosti s válkou na Ukrajině ke 4. červnu v Lanškrouně uděleno pobytové oprávnění 418 osobám. A dalším 209 uprchlíkům bylo uděleno pobytové oprávnění v ostatních obcích regionu Lanškrounsko. V poměru k počtu obyvatel bylo nejvíce (56) speciálních víz uděleno v obci Ostrov, kde trvale žije 692 obyvatel.

ČERVENEC
Veřejnosti byl zpřístupněn úsek stezky pod korunami stromů podél Třešňoveckého potoka
O stezce pro pěší pod stromořadím propojující Zámeckou zahradu, Pivovarskou zahradu a přírodní park Lanškrounské rybníky se hovoří téměř 20 let. Postupně byly vybudovány obě zmíněné zahrady a 29. června byl otevřen i úsek začínající pod schody z ulice B. Němcové až po Pivovarské náměstí.

SRPEN
Lanškroun se dočkal nové budovy polikliniky
Obyvatelé regionu Lanškrounsko byli 8. srpna svědky slavnostního otevření nové budovy polikliniky na ulici Svatopluka Čecha, tedy v místě, kde lanškrounské zdravotnictví funguje už od padesátých let minulého století.

ZÁŘÍ
Lanškrounské Kopy se účastnilo 5 460 pěších, cyklistů a běžců
Na čtrnáct různých tras se vydalo celkem 5 460 pěších, cyklistů a běžců. Patnáct stupňů a bez deště - to byly ideální podmínky pro účastníky Lanškrounské Kopy 10. září. Hůř na tom byli ti, kteří se vydali na nejdelší tratě už v pátek 9. září večer, kdy docela hustě pršelo.

ŘÍJEN
Starostou Lanškrouna bude už třetí volební období Radim Vetchý
Komunální volby v Lanškrouně vyhrálo potřetí v řadě Lanškrounské fórum (32,3 %). Do zastupitelstva se dostaly také strany ANO (17,1 %), ODS (12,5 %), Demokratické fórum (10,2 %), Lanškroun - náš domov (9,9 %), Společně pro Lanškroun (8,7 %) a 3PK - Pro prosperující Lanškroun (6,4 %). Starostou byl na ustavujícím zastupitelstvu zvolen Radim Vetchý.

LISTOPAD
Qanto zdvojnásobilo prodejní plochu, na náměstí vznikl moderní český obchod
V pátek 11. listopadu byla poprvé otevřena zrekonstruovaná prodejna potravin Qanto, která prošla radikální proměnou. Otevření provázel velký zájem lidí, nejprodávanějším sortimentem bylo vepřové a kuřecí maso.

PROSINEC
Zemřel Bohumil Bernášek
Bohumil Bernášek po studiích pracoval jako odborný učitel. Jeho záliba v rockové hudbě jej v osmdesátých letech přivedla ke kariéře profesionálního disc-jockeye. Od roku 2016 byl členem Zastupitelstva Pardubický kraj a zároveň radním zodpovědným za školství. Od roku 2001 působil jako zastupitel města, po tři roky v Lanškrouně vykonával funkci místostarosty.