Lanškroun

Lanškroun připravuje stavbu sportovní haly

Lanškroun připravuje stavbu sportovní haly

24. 04. 2024 620x

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a radní pro oblast školství Josef Kozel jednali s vedením města Lanškroun o záměru na vybudování městské sportovní haly v předpokládané hodnotě 120 milionů korun. Ta by potenciálně mohla sloužit také středním šk...

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 660x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

25. duben - Město Lanškroun ve světle archeologie

25. duben - Město Lanškroun ve světle archeologie

17. 03. 2024 459x

Přednáška, 17 hodin, salonek Rudolf, Multifunkční centrum L´ArtPřednáší Mgr. Lucie Žáková.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 778x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

Hudební nešporyPosluchači v zaplněných lavicích a řada dalších na kůru v Husově domě českobratrské církve evangelické v Lanškrouně nadšeně aplaudovali nadšenému vystoupení Lanškrounského smíšeného sboru. Bylo to o hudebních nešporách v nedělní podvečer 8. listopadu.

Jít na koncert Lanškrounského smíšeného sboru je sázka na jistotu, ale vždy se lze těšit na další nové nápady a nová seskupení zpěváků.
Hudební nešpory začaly zpěvem sboru stojícího vzadu u vstupu do sálu a pak jsme vyslechli koncert pro dvoje housle a piano.
Teprve poté se sbor přemisťoval dopředu sálu, ale nejprve tak, že my posluchači jsme zůstali zpěváky doslova obklopeni – stáli v rozestupech okolo lavic. Pro mě osobně to byl jeden z nejsilnějších zážitků večera. Skladba Santo, Santo zpívaná většinou brumendem zněla všude okolo nás. Tohle nejde nahrát a ani žádná aparatura nedokáže toto napodobit – každý z nás slyšel především „toho svého“ zpěváka nebo „tu svou“ zpěvačku stojící v blízkosti.
Hodinový koncert postupně gradoval ke stále temperamentnějším skladbám, stále v církevním duchu. Nebylo divu, že ruce od potlesku bolely.
Krátké kázání faráře Daniela Tomeše odkazovalo na jeden z biblických žalmů hovořící o darech a podobách jejich dávání a přijímání.
Průvodní slovo Stanislavy Švarcové navazovalo na ladění nešpor s velkou hloubkou.
Z lidí v Lanškrounském smíšeném sboru, doprovázejících hudebníků a především ze suverénní dirigentky Vladimíry Jetmarové přímo vyzařuje jejich zápal a potvrzuji, že je nakažlivý.
Akustika skoro čtvercového sálu Husova domu a vlídné prostředí podtrhují zážitek a lze se jen těšit na další zdejší hudební nešpory.

 


Jiří Kohout


Nešpory je název pro odpolední nebo podvečerní církevní pobožnosti. Ty katolické mají dosti složitou strukturu, ty evangelické jsou spíše hudebním vystoupením zarámovaným mezi krátké literární texty a kázání