Lanškroun

Lanškroun připravuje stavbu sportovní haly

Lanškroun připravuje stavbu sportovní haly

24. 04. 2024 621x

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a radní pro oblast školství Josef Kozel jednali s vedením města Lanškroun o záměru na vybudování městské sportovní haly v předpokládané hodnotě 120 milionů korun. Ta by potenciálně mohla sloužit také středním šk...

Lanškrounsko

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

Rekovi na operaci přispělo přes sto lidí. Z útulku se přesunul do domova pro psí seniory

16. 04. 2024 660x

Rek se dostal do péče útulku Pet Heroes Lanškroun poté, co ho úřady odebraly majitelům kvůli týrání. Místo obojku měl kolem krku řetěz, na první pohled byl zanedbaný a mezi zadníma nohama měl velký nádor, který mu tlačil na střeva a překážel při chůzi i m...

Pozvánky

25. duben - Město Lanškroun ve světle archeologie

25. duben - Město Lanškroun ve světle archeologie

17. 03. 2024 459x

Přednáška, 17 hodin, salonek Rudolf, Multifunkční centrum L´ArtPřednáší Mgr. Lucie Žáková.

Orlickoústecko

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

Alejí roku je ta v Dolní Hedči u Králík

21. 02. 2024 778x

Královnou alejí celé České republiky, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala Alej ke klášteru a na poutní místo Hora Matky Boží v Dolní Hedči (Králíky) v Pardubickém kraji.

180512 valkaV nádherném místě, přímo u kostela pod dvěma vzrostlými lipami, obnovila obec Rudoltice pomník na památku husarů Wilhelma Flexe a Xavera Reicha. Patřili k 2. husarskému tělesnému pluku krále pruského a padli 8. července 1866 ve srážce u Rudoltic během prusko-rakouské války. Podle historických pramenů jim původně nechala pomník zřídit na rudoltické hřbitově porodní bába Karolina Janischová (z čp. 148) ve 30. letech 20. století.

Pomník byl po letech uložen za rudoltický kostel a nakonec skončil odložený za velkým křížem, který stojí před kostelem. Pískovcový kámen byl v tak špatném stavu, že ho již nebylo možné zrestaurovat. Proto byla pořízena jeho kopie.

Při slavnostním žehnání obnoveného pomníku se v podvečer 11. května sešli v pruských uniformách členové Muzejního historického klubu Záviš ze Svitav. Podívat se přišli nejen občané Rudoltic, ale i fandové historie ze vzdálenějších míst, někteří dokonce v dobovém ustrojení. "Stopy v krajině nás vedou k přemýšlení," poznamenal velitel skupiny vojáků a bylo zřejmé, jak si cení postoje Rudoltic k obnovení téměř zapomenutého památníku.

Když jáhen pan Macháček žehnal pomníku, přidal modlitbu také za další rakouské a pruské husary a velitele, kteří přišli v Rudolticích o život. A vzpomenuti byli také občané Rudoltic, kteří v této válce padli v jiných lokalitách. Pietní akt byl zakončen salvou, jak jinak, nežli z originálu dobové pušky.

Historičtí nadšenci se poté přemístili do Lanškrouna ke kostelu sv. Máří Magdalény, kam byly ostatky dvou mrtvých vojáků později pohřbeny do společného hrobu. Tady je očekávala ředitelka Městského muzea Lanškroun a radní Pardubického kraje Bohumil Bernášek. Také zde byl vzdán hold pohřbeným vojákům, pronesena modlitba a požehnán místní památník, který byl postaven v roce 1904. 

Marie Hrynečková

Foto:
1 - Kostel v Rudolticích.
2 až 10 - Vojáci v replikách pruských uniforem, další účastníci v dobovém oblečení a jáhen pan Macháček.
11 - Přihlížející si prohlížeji střepiny granátu, který zabíjel u Rudoltic.
12 až 14 - Jan Nešněra z Trutnova vypálil salvu z originální pušky, které se říká dreyseho jehlovka, model 1841. Jeho puška patřila 43. regimentu. Byla vyrobena v roce 1853 a má za sebou dánské tažení i válku v roce 1866.
15 a 16 - Nápisy na pomníku v Rudolticích.
19 až 25 - Žehnání vojákům pohřbeným u kostela sv. Máří Magdalény v Lanškrouně.