Lanškroun

Analýza odpadů prozradila, že dvě třetiny by šly dále vytřídit

Analýza odpadů prozradila, že dvě třetiny by šly dále vytřídit

22. 07. 2024 465x

Co vyhazují do komunálního odpadu obyvatelé bytových i rodinných domů? To bylo předmětem ojedinělé analýzy komunálních odpadů v Lanškrouně.

Lanškrounsko

Požár slámy v kravině v Horním Třešňovci

Požár slámy v kravíně v Horním Třešňovci

23. 07. 2024 1443x

K požáru kravína v Horním Třešňovci ohlášenému 20. července po 13. hodině vyrazila profesionální jednotka z Lanškrouna, dobrovolná z Lanškrouna, Žichlínku, Horního Třešňovce, Dolní Čermné, Výprachtic.  ...

Pozvánky

26. červenec - Letní kino: Gump – jsme dvojka

26. červenec - Letní kino: Gump – jsme dvojka

01. 07. 2024 250x

Zveme vás na tradiční promítání letního kina do Zámecké zahrady. Občerstvení zajištěno – popcorn, točené limo, pivo, víno. V případě nepříznivého počasí se promítání ruší.

Orlickoústecko

Kvůli sporům s hejtmanem Netolickým rezignovala českotřebovská místostarostka

Kvůli sporům s hejtmanem Netolickým rezignovala českotřebovská místostarostka

25. 06. 2024 854x

Místostarostka České Třebové Zuzana Nejedlá (Nestraníci) se rozhodla odstoupit ze své funkce. V projevu na jednání zastupitelstva to zdůvodnila neadekvátním zasahováním do rozhodování města ze strany hejtmana Martina Netolického (3PK), který je současně z...

200726 prestavbaV roce 1956 získal budovu čp. 43 Okresní ústav národního zdraví v Lanškrouně. To bylo pro objekt zcela nové využití, vyžadující další stavební úpravy.  Přestavba začala v březnu 1956 a budova dostala dispozice, které si v podstatě uchovala až do 90. let 20. století. Pouze s tím, že v objektu nebyl výtah.

 

Začátkem roku 1958 proběhla kolaudace budovy OÚNZ, s výjimkou zařízení civilní obrany, které bylo vybudováno ve sklepě a v době kolaudace mu ještě chyběla vzduchotechnika.

V roce 1961 došlo k formální změně ve vlastnictví budovy. V souvislosti se změnou okresu (místo Lanškrouna Ústí nad Orlicí) se stal majitelem budovy Okresní ústav národního zdraví Ústí nad Orlicí.

Ve stavebních úpravách se v dalších letech pokračovalo. Úzký chodník před budovou nedovoloval pohodlné parkování kočárků, proto bylo v roce 1963 rozhodnuto o vybudování kočárkárny. Šlo o nenáročnou stavební úpravu nevyužité místnosti v zadní části přízemí. Zároveň bylo nutné pro snazší manipulaci s kočárky rozšířit nájezdní rampu u zadního vchodu ze 120 cm na 160 a opatřit ji zábradlím.

O dva roky později se jevila jako nutná oprava schodiště, které bylo beze změny od postavení domu v roce 1883. Stávající pískovcové prošlapané stupně byly obetonovány a potaženy gumovým povlakem.

Opravy si o několik let později vyžádal i exteriér domu. V roce 1975 provedl Okresní stavební podnik výměnu oken. O rok později fasádní omítky a opravu střešní krytiny. Také vchodové dveře byly vyměněny za dvoukřídlé ocelové.

V roce 1979 byl instalován osobní výtah TOV 320 o nosnosti 320 kg, Bohužel nebyl dostatečně prostorný, aby v něm mohli být přepravováni pacienti na lůžku, což je považováno dodnes za velkou nevýhodu.

Koncem roku 1991 zahájily firmy Renostav Postřelmov a Chirana Předměřice rekonstrukci místností rentgenu ve druhém poschodí. Byla upravena ovladovna a temné komory.
V té době už byla budova ve vlastnictví města Lanškroun.

 

V 90. letech byly provedeny adaptační práce druhého patra. Byla vytvořena denní místnost pro personál biochemické laboratoře a rozšířen prostor laboratoře o odběrovou místnost. Dále byla rozšířena oční ordinace o temnou komoru a denní místnost pro personál, upravena ordinace ORL a neurologie o temnou komoru pro diafonoskopická vyšetření.

V první dekádě 21. století byla v přízemí po pravé straně u vstupu vybudována nová chirurgická ambulance. Ta je dodnes nejlépe upraveným prostorem v celé budově.

Značné škody na střeše polikliniky napáchal 18. ledna 2007 orkán Kirill, který se Českem prohnal 150 km/h rychlostí a strhl část střechy na poliklinice. Ta musela být samozřejmě opravena.

Marie Hrynečková


Foto:
1 a 2 - Vstupní hala do polikliniky.
3 - Schody do mezaninu.
4 - Výtah byl instalován v roce 1979.
5 - Ambulance v této části přízemí již byly zrušeny a odbourány.
6 - Čekárna před chirurgickou ambulancí.
7 až 11 - Prostory chirurgické ambulance.
12 - Původní pískovcové schodiště již bylo prošlapané, a tak byly stupně obetonovány a potaženy gumovým povlakem.
13 a 14 - Čekárna v 1. poschodí.
15 až 18 - Čekárna ve 2. poschodí.
19 - Chodba s výtahem ve 2. poschodí.
20 až 23 - Prostory biochemické laboratoře vedené Ing. Miroslavem Kuťákem (na snímku): příjem a separace vzorků, centrifugační boxy a technická místnost.
24 - Schodiště z 2. poschodí na půdu.
25 - Dveře na půdu.

 

Zdroje:
Archivní rešerše polikliniky
Pozemková kniha
Kronika města Lanškroun
Dokumenty stavebního úřadu MÚ Lanškroun
Voličský seznam z roku 1919
Vlastivěda Lanškrounska
Vzpomínky pamětníků

 

Předchozí díly:

https://www.lanskrounsko.cz/cz/9438-poliklinika-1

https://www.lanskrounsko.cz/cz/9445-poliklinika-2

https://www.lanskrounsko.cz/cz/9451-poliklinika-3

https://www.lanskrounsko.cz/cz/9455-poliklinika-4

https://www.lanskrounsko.cz/cz/9459-poliklinika-5