Lázek je stále turistickým cílem. Přestože je už pátý rok zavřený

200915 lazekAčkoliv je rozhledna na Lázku už pět let zavřená, stále tu můžeme potkávat turisty, kteří by ji rádi navštívili. Odcházejí však zklamaní. Vstup do budovy je zatlučen deskami a je vidět, že místnost zřejmě slouží jako odkladiště nepotřebných věcí.

Reichlova chata i prostor před ní je obehnán vysokým plotem s výstražnými cedulemi. Např.: „Po celém objektu jsou fotopasti s denním i nočním snímáním", „Pozor na psa", „Objekt je napojen na kamerový systém se záznamem u Policie ČR".

 

Přes plot je vidět, že majitel se snažil prostor před stylovou Reichlovou chatou zvelebit dle svých představ.

 

Marie Hrynečková

 


O Lázku jsme na našem webu psali v posledních pěti letech několikrát:

Červenec 2015
Internetem kolují šokující fotky zdevastované rozhledny i Reichlovy chaty. Vše je dokořán, nábytek, televizory a monitory počítačů jsou vyházeny před chatou. Spekuluje se o zlodějích, vandalech i bezdomovcích. Lanškrounsko.cz oslovilo Policii, ta přislíbila kontaktovat majitele, aby chatu i rozhlednu zabezpečil před vandaly.

 

Leden 2016
Majitel, karlovarská firma Deneta, je v insolvenčním řízení a na výzvy objekt zabezpečit nereaguje. Na devastaci oblíbeného výletního místa upozorňují několik měsíců občané, turisté, sdělovací prostředky i Klub přátel rozhleden.
V dražbě objektu, do niž byl přihlášen i Dobrovolný svazek obcí a lanškrounská OMEGA tech., vyhrála pražská společnost PAPER BLACK s.r.o. s nabídkou kupní ceny 2,5 mil. Kč. Jednatelkou společnosti je Petra Mlčůchová z Jestřebí u Zábřeha na Moravě.

 

Červen 2016
Rozhledna Lázek je zvenku opravená a zabezpečená, částečně je opravená nejhorší část přístupové komunikace. "O prázdninách bude rozhledna o víkendech otevřená," popisuje aktuální stav Lázku starosta obce Cotkytle Vlastimil Jureček.
Majitel Stanislav Mlčůch (firma Paper Black s.r.o.) uspořádal do té doby dvě akce. První byl 1. Máj na Lázku a druhou zastávka účastníků spanilé jízdy vojenských historických vozidel v červenci 2016.

 

Květen 2017
Starostu Cotkytle navštívil majitel firmy PAPER BLACK s.r.o. Stanislav Mlčůch s tím, že firmu prodali a tím i Lázek. Novým majitelem je Libor Kulaga. Ten přislíbil, že rozhledna bude otevřená.

 

Květen 2018
Opět zůstalo jen u slibů. Vstup na rozhlednu je uzamčen, stejně tak i Reichlova chata. Buduje se nové oplocení a základy pro bazén.

 

https://www.lanskrounsko.cz/cz/7861-lazek-neni-otevreny

https://www.lanskrounsko.cz/cz/component/content/article/36-psalo-se/7190-rozhledna-lazek-je-opravena-ale-otevrena-byva-casto-jen-na-zavolani

https://www.lanskrounsko.cz/cz/6968-proc-je-lazek-zavreny

https://www.lanskrounsko.cz/cz/6111-lazek-se-oklepal-z-nejhorsiho-prijedou-vojenska-historicka-vozidla

https://www.lanskrounsko.cz/cz/5684-pred-98-lety-byla-strzena-rozhledna-na-lazku-bude-mit-stejny-osud-i-soucasna-stavba

https://www.lanskrounsko.cz/cz/5657-lazek-ma-noveho-majitele

https://www.lanskrounsko.cz/cz/zpravodaj/5203-na-lazku-je-rusno